ISLAND

od 9.490,00 HRK
Model: ISL001
Dostupnost: Dostupno
Island

 
već od 9.490 kn
+ zrakoplovne pristojbe 1.090 kn
 
 
Trajanje putovanja: 6 dana / 5 noći
Najmanji broj putnika: 20
Viza: nije potrebna
 
PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan: ZAGREB – FRANKFURT – KEFLAVIK – REYKJANES – REYKJAVIK
Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova. Prijava na let za Frankfurt u 9.05 sati na liniji OU416 (Croatia Airlines). Dolazak u Frankfurt predviđen je u 10.40 sati. Nastavak leta prema zračnoj luci Keflavik na Islandu u 12.00 sati na liniji LH856 (Lufthansa). Dolazak u Keflavik u 13.40 sati po lokalnom vremenu, a potom slijedi vožnja do glavnog grada Reykjavika preko poluotoka Reykjanes gdje ćete se prvi puta susresti s neobičnom i divljom prirodom Islanda, a po dolasku u Reykjavik započinjemo poludnevni razgled najsjevernije prijestolnice svijeta čije ime znači »dimni zaljev«. To su ime, navodno, Vikinzi dali prirodnoj luci kad su se oko 870. godine prvi put iskrcali na otoku. Posjetit ćemo neke od najznačajnijih znamenitosti grada kojim dominira, poput snijega bijela, Hallgrímova crkva, monumentalna građevina na brežuljku. To je remek-djelo istaknutoga islandskog arhitekta Guðjóna Samúelssona koji je obilježio moderni Reykjavik. Od projekta (1937.) do konačnog završetka radova (1986.) protekla su desetljeća, a grandiozne koncertne orgulje ugrađene su tek 1992. godine. Crkveni toranj (74 m) nije samo najviša građevina u Reykjaviku već pruža i najljepši pogled. Druga je građevina koja privlači pozornost Perlan, spremnik tople vode s golemom staklenom kupolom, pušten u pogon 1992. godine. Perlan povezuje estetiku s praktičnom korišću jer odatle se grad opskrbljuje toplom vodom. Usred grada nalazi se jezero Tjörnin, na čijim se obalama uzdiže gradska vijećnica, a u blizini su i državni parlament te gradska luka. Posjetit ćemo i muzej na otvorenom Arbaer, čuvenu kuću Höfdi u kojoj su se za vrijeme hladnog rata susreli Gorbačov i Reagan te koncertnu dvoranu i konferencijski centar Harpa, moderno zdanje inspirirano polarnom svjetlošću. Po završetku razgleda odlazak u hotel. Prijava i smještaj. Noćenje.

2. dan: REYKJAVIK – IZLET „ZLATNI KRUG” (THINGVELLIR – GEJZIR STROKKUR – SLAP GULLFOSS) – REYKJAVIK
Nakon doručka odlazak na cjelodnevni izlet po tzv. ”Zlatnom krugu”. Vožnja do Nacionalnog parka Thingvellir, najstarijeg islandskog nacionalnog parka, a ujedno i jedno od najvećih geoloških čuda prirode na svijetu koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, a gdje je u 10. st. ustanovljen prvi islandski parlament. Thingvellir je svim Islanđanima mjesto od posebnog značaja i simbola i jedno od najposjećenijih lokaliteta ove otočne države. Nakon šetnje ovim fascinantnim krajolikom među stijenama okamenjene lave, nastavljamo prema geotermalnom područja gejzira, gdje ćemo vidjeti gejzir Strokkur koji eruptira svakih pet do deset minuta. Nastavak puta prema slapu Gullfoss (Zlatni slap) koji se preko tri kaskade prelijeva u 32 metra dubok klanac. Povratak u Reykjavik. U večernjim satima predlažemo odlazak na fakultativni izlet „Večernji lov na polarnu svjetlost“. Polarna svjetlost ili Aurora borealis pojavljuje se u blizini zemljinih magnetskih polova, a igra svjetlosti nastaje u Zemljinoj atmosferi kao posljedica ionizacije nabijenih i neutralnih čestica. Polarna svjetlost na Islandu je vidljiva tijekom zimskih mjeseci, od rujna do travnja. Budući da ovaj izlet ovisi od vremenskih prilika, nemoguće je jamčiti da će se i vidjeti polarna svjetlost, međutim izlet bez dodatne naknade možete ponoviti i neku drugu večer tijekom boravka na Islandu.

3. dan: REYKJAVIK – IZLET „JUŽNA OBALA“ (SLAPOVI SELJALANDSFOSS I SKOGAFOSS – SELO VIK) – REYKJAVIK
Nakon doručka odlazak na cjelodnevni izlet „Južna obala“, dijelu otoka poznatom po veličanstvenim slapovima, glečerima i crnim pješčanim vulkanskim plažama. Posjet slapu Seljalandsfoss uz mogućnost šetnje iza samog slapa te hoda po veličanstvenim stijenama i glečerima. Na putu prema selu Vik, prvo zaustavljanje je na ušću rijeke Skógar na kojoj se nalaze najpoznatiji islandski slap Skogar (Skogafoss) - 62 metra visok slap obrubljen livadama te posjet pomno uređenom etnografskom muzeju u istoimenom selu. Put vodi dalje do sela Vik, poznato po rezervatu različitih vrsta ptica, crnoj vulkanskoj pješčanoj plaži, te fjordu Reynisdrangar Cliffs, vidikovcu s kojeg se pruža veličanstven pogled. Na povratku u Reykjavik mogućnost zaustavljanja u centru za posjetitelje „Island eruptira!“ (ulaznica 7 EUR) gdje ćete moći pogledati i 20-minutni film o životu u podnožju vulkana i njegovoj nepredvidljivosti. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan: REYKJAVIK – IZLET „PLAVA LAGUNA“ – REYKJAVIK
Nakon doručka slobodno vrijeme za osobne programe. Poslijepodne izlet u Plavu lagunu, gdje se možete okupati u geotermalnoj vodi neobične plave boje i izrazito dobrog djelovanja na kožu čija je temperatura oko 37-38 (savjetujemo da ponesete kupaće kostime, jedan ručnik po osobi uključen je u cijenu ulaznice). Plava laguna je danas jedna od najpoznatijih i najposjećenijih turističkih atrakcija na Islandu, a Svake godine, na stotine tisuća ljudi posjeti Plavu lagunu kako bi se okupali u njenim zdravim i prekrasnim plavim bazenima. Povratak u Reykjavik u predvečer. Noćenje.

5. dan: REYKJAVIK – (FAKULTATIVNI IZLET „FJORD BORGARFJÖRDJUR I LEDENJAK LANGJÖKULL“)
Doručak. Slobodan dan za vlastite programe i aktivnosti uz mogućnost kupovine u Reykjaviku ili pak kupanje u jednom od brojnih termalnih kupališta u Reykjaviku i okolici. Predlažemo odlazak na fakultativni izlet do fjorda Borgarfjördjur i ledenjaka Langjökull gdje se nalazi najveća ledena špija na svijetu koju je napravio čovjek, a proteže se na 800 metara. Atrakcija pod nazivom 'The Glacier experience' posjetiteljima pruža mogućnost zaviriti u srce drugog po redu najvećeg glečera u Europi. Tunel koji seže do 300 metara ispod površine ledenjaka, vodi do serije izrezbarenih soba osvijetljenih led rasvjetom, uključujući i malu kapelicu koja može poslužiti i za podzemna vjenčanja. Povratak u Reykjavik.
 
6. dan: REYKJAVIK – KEFLAVIK – FRANKFURT – ZAGREB 
Nakon doručka odjava iz hotela i transfer do zračne luke Keflavik. Prijava na let i polijetanje zrakoplova prema Frankfurtu u 14.45 sati na liniji LH857 (Lufthansa). Dolazak u Frankfurt u 20.15 sati po srednjoeuropskom vremenu. Nastavak leta za Zagreb u 21 sat na liniji LH1404 (Lufthansa). Dolazak u Zagreb predviđen je u 22.20 sati.
 
First Minute cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 8.990 kn*
Redovna cijena aranžmana po osobi:  9.490 kn
* FM popust 500 kn vrijedi za rezervacije do 60 dana prije polaska ili do popunjenosti mjesta po FM cijeni.
 
Cijena uključuje:
- prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi
- grupni transferi prema programu putovanja
- smještaj u hotelu 3* u Reykjaviku na osnovu 5 noćenja s doručkom
- poludnevni razgled Reykjavika u pratnji lokalnog vodiča
- izlet „Zlatni krug“ u pratnji lokalnog vodiča
- izet „Južna obala“ u pratnji lokalnog vodiča (uključena ulaznica u etnografski muzej Skógasafn)
- izlet „Plava laguna“ (uključena ulaznica, jedan ručnik i blatna maska za lice)
- pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku
- jamčevinu i troškove organizacije putovanja te lokalne takse i pristojbe
 
Cijena ne uključuje:
- obveznu doplatu za pristojbe zračnih luka 1.550 kn
- doplatu za jednokrevetnu sobu 2.300 kn
- ulaznice za kulturno-povijesne spomenike i muzeje koje nisu navedene kao uključene
- fakultativne sadržaje koji nisu uključeni u program putovanja
- troškove osobnih narudžbi
- putna osiguranja
 
Neobavezne doplate po osobi:
Izlet „Večernji lov na polarnu svjetlost“: 450 kn
Cjelodnevni izlet „Fjord Borgarfjörður i  Ledenjak Langjökull“: 2.650 kn
 
NAPOMENA: Cijene izleta izračunate su za grupu od najmanje 10 osoba. Plaćanje fakultativnih sadržaja isključivo na prodajnom mjestu. Plaćanje fakultativnih sadržaja na licu mjesta nije moguće.
 
 Važne napomene
- organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtijeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
- o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje moguće je informirati se na službenoj stranici MVEP Republike Hrvatske; www.mvep.hr
  
KORISNE INFORMACIJE
 
ISLAND: Otok u sjevernom Atlantiku, smjestio se na pola puta između Amerike i Europe, istočno od Grenlanda.
Površina: 103 000 km²
Stanovništvo: oko 320 tisuća stanovnika, od toga u glavnom gradu Reykjaviku (s okolicom) oko 201 831 stanovnika
Religija: 90% luterani, 8% protestanti i katolici, 2% ateisti
Jezik: islandski, koji je ostao gotovo nepromijenjen od kada su Vikinzi naselili Island u 9. i 10. stoljeću, koriste se engleski i danski
VREMENSKA ZONA: GTM bez promjene na ljetno/zimsko vrijeme. Tako je vremenska razlika u odnosu na Hrvatsku ljeti – 2 sata (Zagreb 12,00 sati – Reykjavik 10,00 sati), a zimi -1 sat (Zagreb 12,00 – Reykjavik 11,00 sati).
KLIMA I VREMENSKA PROGNOZA: Klima: blaga ljeta i hladne zime, vrijeme promjenjivo.
Najpogodniji period za posjetiti Island je od početka svibnja do kraja rujna.
ODJEĆA: Bez obzira na godišnje doba, morate se pripremiti na različite vremenske uvjete na Islandu. Preporučujemo slojevitu odjeću: nepropusne, čvrste, udobne cipele za hodanje; nepropusnu, topliju jaknu (vjetrovku); nepropusnu topliju odjeću (hlače, pulover, vestu); laganiju odjeću i obuću u slučaju toplijeg vremena; sunčane naočale, kremu za sunčanje. KUPAĆI KOSTIM – kupanje u Plavoj laguni
STRUJA: 220 V, adapter nije potreban.
VODA ZA PIĆE: Voda na Islandu odlične je kvalitete i možete je piti bez zadrške. Topla voda, međutim često ima okus po sumporu i ne koristi se za kuhanje i piće.
NOVAC: islandska Kruna = 100 aurar, 1 HRK = oko 17 ISK;  1 EUR = oko 123 ISK; 1 USD = oko 117 ISK
Novac možete promijeniti već prilikom dolaska u zračnu luku Keflavik (odmah po izlazu iz zrakoplova, prije nego podignete prtljagu s lijeve strane nalaze se mjenjačnice), u mjenjačnicama, bankama i hotelima. Kreditne kartice se primaju gotovo svuda.
SUVENIRI: Vuneni puloveri, prekrivači, kaputi, jakne, kape i rukavice u bojama zemlje, vikinški nakit od zlata i srebra, predmeti od lave
TAX FREE: ukoliko kupite u jednoj prodavaonici robu u vrijednosti od 4.000,00 ISK i više imate pravo na povrat poreza (7%- 15%). Kod kupnje zatražite tax free obrazac, koji se potvrđuje prilikom odlaska u zračnoj luci u Reykjaviku uz predočenje robe.
RESTORANI: U Reykjaviku postoji puno restorana u kojima se može odlično jesti. Kažu da se najbolja riba jede na Islandu, a ne bi trebalo niti propustiti kušati islandsku janjetinu. Hrana je prilično skupa, kao uostalom sve na Islandu, ali brojni hoteli i restorani nude po pristojnim cijenama vrlo dobre turističke menije (predjelo/juha, glavno jelo (meso ili riba) i kava.
HRANA I PIĆE
HARDFISKUR – sušena riba, poslužuje se s maslacem i odlična je užina
SKYR – vrsta jogurta, odličan desert, može se jesti uz dodatak šećera i šlaga, a odlično prija uz svježe voće
KLEINUR – vrsta peciva
HANGIKJÖT – dimljena janjetina
LAX – losos, među najboljima na svijetu
PROIZVODI OD MLIJEKA
BRENNIVIN – «CRNA SMRT», vrlo jako alkoholno piće, rakija od krumpira s okusom kima
NOĆNI ŽIVOT U REYKJAVIKU: U većini lokala i pubova tijekom vikenda možete uživati u glazbi uživo. Noćni život započinje relativno kasno oko 22,00 sata. Tijekom tjedna lokali rade do 1,00 sat, a vikendom do 4,30 sati. Većina lokala imaju za svoje goste besplatne WiFi Hotspotove.
TAXI: U Reykjaviku postoji tri taxi centrale. Za jednu vožnju po središtu grada platit ćete od 12,50 do 18,00 EUR. Većina vozača govori engleski i njemački i dobro poznaje grad. Vikendom uvečer morat ćete možda malo duže čekati na slobodno vozilo.