PRIJESTOLNICE SKANDINAVIJE

od 8.495,00 HRK
Model: SKA001
Dostupnost: Dostupno

Prijestolnice Skandinavije

već od 8.495 kn

+ zrakoplovne pristojbe 1.190 kn
 

Trajanje putovanja: 8 dana/7 noćenja
Najmanji broj putnika: 15
 
1. dan: ZAGREB - KOPENHAGEN
Sastanak putnika s pratiteljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb kod šaltera informacija dva i pol sata prije leta, podjela putne dokumentacije i prijava na let za Kopenhagen na liniji OU 480 (Croatia Airlines) u 8.35 sati. Po dolasku u srednjovjekovnu dansku prijestolnicu u 10.30 sati, odlazak na razgled grada: Palača Amalienborg (rezidencija danskih kraljeva), gradska vijećnica, dvorac Kristianborg (današnje sjedište parlamenta), kraljevsko kazalište, Morska sirena (simbol grada). Odlazak do hotela i smještaj. Ostatak dana slobodan za osobne programe. Predlažemo šetnju gradom starim preko 850 godina i smatra se kao jedan od najužurbanijih gradova Skandinavije. Grad koji s brojnim crkvama, muzejima, kulturnim spomenicima, ali i kafićima i restoranima svakako će vas ostaviti bez daha. Gradske ulice kao ni u jednom drugom gradu nisu toliko ispunjene pješacima i biciklistima u odnosu na automobile. Krećemo u šetnju prema gradskoj jezgri. Ubrzo ćete vidjeti kako je lako zavoljeti ovaj grad i njegove opuštene stanovnike. Šetnju ćemo završiti u Nyhavnu, najpitoresknijoj danskoj luci, prepoznatljivoj na svim razglednicama grada, uvijek punoj ljudi, kafića, restorana. Povratak u hotel. Noćenje.

2. dan: KOPENHAGEN
Doručak. Slobodno vrijeme ili mogući individualni fakultativni izleti u dvorce sjevernog Sjaellanda (Hamletov dvorac Kronborg te dvorci Fredensborg i Frederiksborg), odnosno moguć odlazak vlakom do švedskog grada Malmö, koji je s Kopenhagenom spojen mostom Oresund. Kopenhagen pruža odlične dodatne mogućnosti za posjet muzejima kao što su npr. Muzej voštanih figura, Muzej lijepih umjetnosti s odličnom zbirkom francuskih impresionista, muzej velikog danskog kipara Thorvaldsena - jednog od najvećih skandinavskih umjetnika uopće, muzeji u gradskim dvorcima Christiansborg, Rosenborg (kraljevska riznica). Navečer preporučujemo odlazak u živahnu mornaričku četvrt Nyhavn, u kojoj je živio i poznati pisac bajki, Hans Christian Andersen. Četvrt je puna živopisnih lokala gdje se može popiti danska rakija aquavit i pojesti poznate danske otvorene sendviče. Kuće šarenih boja slikovito su smještene uz kanal sa starim jedrenjacima. Predlažemo vožnju brodom kanalima ( doplata ) kako bi upoznali Kopenhagen s morske strane.  Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan: KOPENHAGEN - HELSINGÖR - HELSINGBORG - GÖTEBORG
Doručak. Odjava iz hotela. Danas nastavljamo putovanje prema Göteborgu, iz Danske u Švedsku prelazimo trajektom koji povezuje luke Helsingör i Helsingborg. Göteborg je drugi po veličini švedski grad na jugozapadnoj obali Švedske, a osnovao ga je kralj Gustav Adolf u 17. stoljeću kao trgovačku koloniju. Sa skoro 50.000 studenata, Göteborg je najveći sveučilišni grad u Skandinaviji. Göteborg je oduvijek bio poznat kao industrijski grad, no današnji Göteborg promijenio je tu predodžbu i grad je stvorio kulturni život, živu glazbenu scenu, odlične muzeje, restorane, zabavu za obitelji, itd. Grad se može pohvaliti prekrasnim arhipelagom koji se sastoji od otprilike stotinjak otoka. Jedan od najpoznatijih otoka je Vinga, svojevrstan simbol zapadne obale. Najpoznatija turistička atrakcija Göteborga je zabavni park Liseberg koji je mnogo više od zabavnog parka. Naime, tijekom godina velik broj zvijezda poput Edith Piaf, Birgit Nilsson, Abbe, Marlene Dietrich, Jimi Hendrixa nastupao je ovdje. Osim specifične klime i zemljopisnog položaja zbog čega privlači sve više turista, Göteborg nudi mnoštvo drugih sadržaja koji će vas oduševiti; od brojnih festivala do raznih znamenitosti. Svakako vrijedi vidjeti Muzej svjetske baštine, povijesnu zgradu Skansen Kronan, lovački dom kraljice Kristine te predivne botaničke vrtove. Slobodno poslijepodne za istraživanje grada za uživanje u kavi, kolaču na jednoj od prekrasnih terasa ovog zanimljivog grada. Povratak u hotel u vlastitom aranžmanu. Noćenje.

4. dan: GÖTEBORG - STOCKHOLM
Doručak. Odjava iz hotela i nastavak putovanja autobusom prema Stockholmu. Putem ćemo proći pored jezera Vättern, drugog najvećeg jezera u Švedskoj smještenog u prekrasnom brežuljkastom krajoliku okruženom s nekoliko zanimljivih atrakcija, a jedna od njih je slikoviti gradić Gränna, poznat po izradi lizalica karakteristične crveno, bijele boje raznih oblika poznatih po nazivu Polkagris. U Stockholm stižemo u poslijepodnevnim satima, po dolasku odlazak panoramski obilazak impozantne švedske prijestolnice. Stockholm je „grad na vodi, Venecija sjevera“, grad podignut
na 14 otoka jezera Mälaren i Baltičkog mora spojenih s 53 mosta, a njegov arhipelag krasi više od 24.000 otoka, otočića i hridi. Osnovan 1252. godine, glavnim gradom je postao 1634. godine. Današnji Stockholm dinamičan je, raznolik i živahan grad, a divne zgrade, brojne zelene površine i mostovi čine ga neponovljivim. Smještaj u hotel. Obzirom da je Stockholm specifičan upravo po tome da je dnevno svjetlo do večernjih sati svakako preporučamo odlazak u grad s pratiteljem putovanja, javnim gradskim prijevozom koji je u gradu izvrsno organiziran. Noćenje

5. dan: STOCKHOLM
Doručak. Poslije doručka odlazak s pratiteljem u pješački razgled starog grada, otoka Gamla Stan. Riječ je o jednoj od najbolje sačuvanih srednjovjekovnih četvrti u Europi, upravo je to jezgra otkud se Stockholm razvija i gdje je zapravo nastao. Jedna od najvećih atrakcija Gamla Stana jest Kraljevska palača, jedna od najvećih u svijetu s više od 600 prostorija. Više lijepih crkvi i muzeja nalazi se u ovoj četvrti, kao i nacionalna katedrala i Nobelov muzej. U srcu četvrti je glavni trg Stortorget, čest fotografski motiv na razglednicama grada. Nakon obilaska Gamla Stana i pauze za kavu i kupovinu suvenira uputit ćemo se prema otoku Djurgarden, otoku muzeja kako ga još zovu. Djurgarden je zelena oaza nedaleko od središta grada koji stanovnici i turisti obožavaju, od 15. st. je bio kraljevski posjed, a danas se na njemu nalaze mnogi fantastični muzeji kao što su Skansen – muzej na otvorenom, Muzej Vasa s kraljevskim brodom, ponosom švedske mornarice iz 17 .st., muzejom grupe Abba, itd. Slobodno vrijeme za samostalni obilazak Djurgardena i muzeja po izboru. Noćenje.

6. dan: STOCKHOLM – KARLSTAD
Doručak. Odjava iz hotela. Vožnja do jezera Malaren i kraće, usputno zaustavljanje u ljetovalištu Mariefred na samoj obali jezera, uz poznati dvorac Gripsholms, dovoljno slikovit da je vrlo često na švedskim razglednicama, ali i na drugim fotografijama: svjetski slavna ABBA na naslovnici svog „Waterloo“ albuma zabilježila je dvorac Gripsholm! Nastavak puta preko Orebra i kraj jezera Vannern, najvećeg švedskog jezera, do grada Karlstada. Kraći razgled grada. Karlstadt se nalazi na mjestu gdje se najduža rijeka Švedske Klarälven svojom deltom ulijeva u najveće jezero Švedske Vänern. Švedski vojvoda Karlo (koji je kasnije postao kralj) je Karlstadtu 5. ožujka 1584.g. dodijelio status grada, darovao gradu dosta zemljšta i učinio ga upravnim središtem regije, a grad je i nazvan po njemu. Smještaj u hotel. Noćenje.

7. dan: KARLSTAD – OSLO
Doručak. Odjava iz hotela i odlazak prema Norveškoj, u Oslo. Po dolasku u Oslo, norvešku prijestolnicu i grad koji iznenađuje arhitekturom i ozračjem krenćemo u razgled grada s pratiteljem putovanja. Posjet gradskoj vijećnici, jedinstvenom arhitektonskom spomeniku 50-tih godina prošlog stoljeća. Šetnja kroz četvrt Kvadraturen „stari Oslo“ danskog kralja Christiana IV s nekoliko očuvanih zgrada iz 17. stoljeća i posebnim geometrijskim planom gradskih palača. Odlazak do utvrde Akershus renesansnog dvorca - utvrde i vanjski obilazak područja. Šetnja do jednog od novih simbola Osla zgrade Norveške Opere i baleta. Četvrt oko Opere Bjorvika jedna je od najzanimljivijih arhitektonskih gradskih četvrti sa najnovijim primjerima moderne arhitekture. Razgled grada nastavljamo šetnjom do parlamenta te glavnom ulicom Karla Johanna do zgrade kazališta, parkova i kraljevske palače. Nakon kraće pauze u gradskom središtu odlazak javnim prijevozom do Vigeland parka. Posjet Vigeland parku remek djelu velikog norveškog kipara Gustava Vigelanda s 227 monumentalnih skulptura na temu života i smrti i ljudske sudbine. Razgled parka uz monolit, fontanu života, parkove ruža i most života ostavlja dubok utisak na svakog posjetitelja. Ne propustite prošetati i kroz popularnu četvrt Aker Brygge koja oduševljava svojim modernim izgledom, odličnom uklopljenošću moderne arhitketure u morski ugođaj ovog dijela grada. Tu se nalaze i gradske plaže i omiljeno je odredište norveških obitelji. Povratak u hotel. Noćenje.

8. dan: OSLO – ZAGREB
Doručak. Poslije doručka odjava iz hotela, odložit ćemo prtljagu u za to namijenjen prostor u hotelu i uputiti se javnim gradskim prijevozom u zadnju šetnju gradom vikinga. Slobodno jutro za vlastite aktivnosti, posjete muzejima, kupovinu, itd. Povratak u hotel i transfer u poslijepodnevnim satima prema zračnoj luci Oslo. Prijava na let za Zagreb na liniji OU 489 (Croatia Airlines) u 18.50 sati. Dolazak u Zagreb predviđen je u 21.35 sati.
 

First minute cijena aranžmana po osobi: 8.495 kn
Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 8.795 kn         
 
 
Cijena uključuje
- prijevoz zrakoplovom na relaciji Zagreb-Kopenhagen i Oslo-Zagreb
- vožnja trajektom Helsingör-Helsingborg
- 2 noćenja s doručkom u hotelu 4* u dvokrevetnim sobama u Kopenhagenu
- 1 noćenje s doručkom u hotelu 4* u dvokrevetnim sobama u Göteborgu
- 2 noćenja s doručkom u hotelu 4* u dvokrevetnim sobama u Stockholmu
- 1 noćenje s doručkom u hotelu 4* u dvokrevetnim sobama u Karlstadu
- 1 noćenje s doručkom u hotelu 4* u dvokrevetnim sobama u Oslu
- plovidba trajektom Helsingör-Helsingborg
- razglede prema programu putovanja
- transfere prema programu
- pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku
- jamčevinu i troškove organizacije putovanja
 

Cijena ne uključuje
- obaveznu doplatu za pristojbe zračnih luka: 1.190 kn
- doplatu za jednokrevetnu sobu 2.450 kn
- doplata za večere u Skandinaviji (prijava isključivo prilikom rezervacije) 1.990 kn
- ulaznice za lokalitete i muzeje koji se posjećuju (doplata na licu mjesta)
- vožnja brodom kanalima Kopenhagena 110 kn (doplata kod prijave, minimum 15 prijavljenih) 
- izlet Dvorci sjevernog Sjeallanda 680 kn (doplata kod prijave, minimum 15 prijavljenih)
- dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom te troškove osobne prirode
- putno osiguranje (preporučujemo)
NAPOMENA: sve navedene cijene su po osobi
 
Obavezne doplate po osobi
Pristojbe zračnih luka 1.190 kn (podložne promjenama)

Korisne informacije
Valute na putovanju: danska, švedska, norveška i kruna. Preporučujemo ukoliko imate mogućnosti da nabavite valute prije početka putovanja u Hrvatskoj jer je tečaj često povoljniji nego na licu mjesta. Preostali nepotrošeni iznos u valuti jedne zemlje možete promijeniti na putu uz upute pratitelja u valutu sljedeće zemlje na turi. Plaćanje kreditnim karticama rašireno je u Skandinaviji, dok plaćanje eurima nije svugdje moguće ukoliko to nije valuta te zemlje.

Danska je najmanja nordijska zemlja s 5 580 000 stanovnika i površinom od 43.000 kvadratnih kilometara. 406 otoka i poluotok Jylland čine danski teritorij. Glavni je grad Kopenhagen.Grenland i Farski otoci u Atlantskom oceanu danski su autonomni teritoriji.Danska je monarhija kojom vlada kraljica Margareta II.

Švedska je država na sjeveru Europe, na obali Baltičkog mora. Švedska je četvrta zemlja po veličini u Europi i zauzima jugoistočni dio Skandinavskoga poluotoka. Glavni grad je Stockholm. Zbog velike površine od 450.295 km2 te populacije nešto veće od 9.540.065 milijuna stanovnika, Švedska ima malu gustoću naseljenosti od oko 20 stanovnika po km2.

Norveška je država Sjeverne Europe koja obuhvaća zapadni dio Skandinavskog poluotoka, kao i otok Jan Mayen te arktičko otočje Svalbard. Ovu zemlju površine 385 252 kvadratna kilometra nastanjuje oko 4.900.000 stanovnika. Norveška je jedna od najrjeđe naseljenih država Europe. Glavni grad Norveške je Oslo. Razvedena norveška obala uz Atlanski ocean i Barentsovo more dom je znamenitih fjordova.


Granične i vizne formalnosti:
Hrvatskim državljanima nije potrebna viza za putovanje u Dansku, Švedsku i Norvešku. Preporučujemo odlazak na
putovanje s važećom putovnicom. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje.
 
Neobavezne doplate po osobi
- izlet Dvorci sjevernog Sjeallanda 680 kn (doplata kod prijave, minimum 15 prijavljenih)           
- vožnja brodom kanalima Kopenhagena 110 kn (doplata kod prijave, minimum 15 prijavljenih) 
- ulaznice za muzeje i kulturno povijesne spomenike u Kopenhagenu (cijene mogu biti podložne promjeni): Tivoli 110-120 DKK, Carlsberg Glyptotek 95 DKK, dvorac Kronborg 90 DKK, Muzej Thorvaldsen 60 DKK, dvorac Christiansborg 150 DKK (kombinirana ulaznica), SMK (Nacionalna galerija lijepih umjetnosti) 110 DKK/ispod 30 godina 85 DKK
- ulaznice za muzeje i kulturno povijesne spomenike u Stockholmu (cijene mogu biti podložne promjenama): Kraljevska palača 160 SEK, crkva Riddarholmen 50 SEK, palača Drottningholm 130 SEK, muzej Skansen 180 SEK, ABBA muzej 195 SEK, muzej Vasa 130 SEK, Nordijski muzej 100 SEK, Stockholm Pass cijena od 595 SEK za 24 sata
- ulaznice za muzeje i kulturno povijesne spomenike u Oslu (cijene mogu biti podložne promjeni): Nacionalna galerija 100 NOK, Fram muzej 100 NOK, Muzej vikinških brodova 100 NOK, muzej Kon Tiki 100 NOK, Norveški pomorski muzej 100 NOK, Norveški folklorni muzej 130 NOK, muzej u utvrdi Akershus 100 NOK, Ibsenov muzej 115 NOK, ski skakaonica Holmenkollen 130 NOK, Oslo Pass cijena od 395 NOK za 24 sata
- doplata za polazak iz Zadra, Splita, Pule i Dubrovnika: 370 kn + zrakoplovne pristojbe (na upit)
 

Popusti: 80% popusta za dijete do 2 god. bez ležaja, 20% popusta za dijete od 2 do 12 god. na pomoćnom ležaju, 5% popusta za osobe starije od 12 god. na pomoćnom ležaju.
 
First minute popust: 300 kn za uplate do 28 dana prije polaska ili do popunjenja mjesta.


Važne napomene
 Kategorizacija hotela odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji u zemlji u koju se putuje.
 Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte, a
 prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe, izdaju se za sve putnike u jednom danu.
 Molimo da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na njihovoj
 web stranici: www.mvep.hr 
 Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja, ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
 Agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda itinerera putovanja ovisno o radnim vremenima lokaliteta koja se
 posjećuju.
 U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na
 promjenu cijene aranžmana.