NORDKAP

od 10.890,00 HRK
Model: NOR004
Dostupnost: Dostupno
NORDKAP

NASJEVERNIJA TOČKA EUROPE
12 dana avionom


Magična ljepota zemlje ponoćnog sunca i dalekog Sjevera
Danska – Švedska – Norveška – Finska
 

19.08.-30.08.2017.
 
CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: 10.890 kn 
+ zrakoplovne pristojbe


-program koji se veže na autobusnu turu
- ruta putovanja obalom Baltičkog mora prema sjeveru, povratak kroz zemlju tisuća jezera u Finskoj
-uključena ulaznica za Nordkap centar
-uključena ulaznica za  UNESCO muzej u Alti
-posjet Stockholmu, Kopenhagenu i Helsinkiju
-velike prirodne ljepote dalekog Sjevera  i nomadska kultura Sami naroda
-prekrasna plovidba brodom kroz arhipelag tisuća otoka Baltičkog mora
–moguć polazak iz Zadra, Splita, Pule i Dubrovnika uz doplatu

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan  ZAGREB - KOPENHAGEN

Sastanak putnika sa predstavnikom agencije u zračnoj luci Zagreb kod šaltera informacija u 06:30 sati i podjela putne dokumentacije. Prijava na let za Kopenhagen. Polazak zrakoplova Croatia airlinesa na liniji OU 480 u 08:30 sati. Dolazak u zračnu luku u Kopenhagenu u 10:30 sati. Prijevoz do hotela u okolici Kopenhagena. Slobodno vrijeme za individualni odlazak u Kopenhagen javnim prijevozom, posjete muzejima, shopping, vožnju brodom po luci i uživanje u bogatoj ponudi danske metropole. Noćenje.
 
2. dan  KOPENHAGEN - MOST ÖRESUND – LUND - JÖNKOPING
Doručak. Putnici koji su došli avionom pridružiti će se danas autobusnoj grupi koja dolazi kopnenim putem iz Zagreba. Mjesta u autobusu rezervirana su za putnike koji su odabrali dolazak avionom do Kopenhagena od početka putovanja! Turu započinjemo jedinstvenim doživljajem: vožnjom preko mosta Öresund koji spaja Dansku i Švedsku preko morskog tjesnaca! Most je dugačak 7845 m, a pristupni je put tunel koji jednim dijelom ide ispod mora. Prijelazom mosta dolazimo u južnu Švedsku i  grad Malmö, jedan od najvećih švedskih gradova. Nakon kratke vožnje smo u Lundu. Lund je nekada bio jedno od najvećih vjerskih središta Skandinavije, a katedrala iz 12.stoljeća jedna je od najpoznatijih crkvi sjevera Europe u kojoj su krunjeni i rani vladari Sjevera. Danas je grad s poznatim uglednim sveučilištem. Posjet gradskom središtu i lijepom parku oko katedrale. Vožnja kroz predivne švedske krajolike započinje širokim poljima najjužnije švedske pokrajine Skane i nastavlja se prvim velikim crnogoričnim šumama i jezerima Smalanda. Vrlo duboki utisak ostavlju prirodne ljepote i ogromne dimenzije Švedske, jedne je od najvećih zemalja Europe. Dolazak na obale jezera Vättern, drugog najvećeg jezera Švedske koje svojom velikom površinom podsjeća na more. Smještaj u hotel u Jönkopingu, najvećem gradu na obali jezera. Noćenje.
 
3. dan  JÖNKOPING – STOCKHOLM - UPPSALA
Doručak. Nastavak puta uz obalu jezera i  preko Nyköpinga prema Stockholmu. Zaustavljanje ispred Gradske vijećnice. S panoramske terase pruža se pogled kao na dlanu na povijesno središte Stockholma. Razgled grada slikovitog položaja  na 14 otoka Baltičkog mora i jezera Mälaren: četvrt muzeja Djurgarden - stari grad Gamla Stan - Kraljevska palača – Katedrala - trg Stortorget – opera - otok Riddarholmen – Parlament - palače otmjenog šetališta Strandvagen. Slobodno vrijeme za šetnju glavnom ulicom Drottninggatan. Kratka vožnja prema obližnjoj Uppsali, duhovnoj prijestolnici Švedske, sjedištu najstarijeg sveučilišta u Skandinaviji i rodnom gradu slavnog režisera Ingmara Bergmana. Razgledati ćemo povijesno središte s katedralom koja je 300 godina bila krunidbena crkva švedskih kraljeva, zgrade sveučilišta, dvorcem Gustave Vase i kućom u koju je Bergman smjestio radnju svog slavnog filma „Fanny i Alexander“. Smještaj u hotel u Uppsali. Noćenje.
 
4. dan  UPPSALA - SUNDSVALL „KAMENI GRAD“ - ŠVEDSKA VISOKA OBALA –UMEA  -  SKELLEFTEA
Doručak. Put nastavljamo prema gradu Gavle i dalje obalnom cestom uz guste crnogorične šume Posjet gradu Sundsvallu, poznatom kao „kameni grad“ zbog prekrasnih i otmjenih kamenih palača i trgova koje su gradili bogati trgovci i plemići sjevera. Put nastavljamo do „Visoke obale“. Ova je prirodna znamenitost pod zaštitom UNESCa, jedinstveni prirodni fenomen strmih granitnih stijena i stjenovitih otoka. U ovom dijelu Skandinavije najuočjiviji je proces uzdizanja tla nakon zadnjeg ledenog doba. Zaustaviti ćemo se u centru Visoke obale s predivnim pogledom na obalu i otoke koje povezuje jedan od najduljih visećih mostova Skandinavije. Posjet gradu Umea, koji je bio europska prijestolnica kulture 2014.godine. “Grad breza“ kako ga zovu ima najsjevernije švedsko sveučilište i nalazi se na utoku rijeke Ume u Botnijski zaljev. Smještaj u hotel u gradu Skelleftea „gradu zlata i bakra“. Noćenje.
 
5. dan  SKELLEFTEA – LULEA - SJEVERNI POLARNI KRUG - LEVI
Doručak. Vožnja prema sjeveru do mjesta Lulea, glavnog grada provincije Norrbotten. Posjetiti ćemo crkveni grad Gammelstad s 450 malih drvenih kuća sagrađenih oko crkve kako bi se olakšao dolazak u crkvu stanovnicima udaljenih sjevernih krajeva koji su često kilometrima pješačili do prve crkve. Ova je znamenitost pod zaštitom UNESCa. Dolaskom do kraja Botnijskog zaljeva  napuštamo obalnu cestu i krećemo u divlju rijetko naseljenu unutrašnjost i otkrivamo neodoljivu ljepotu dalekog sjevera. Ogromne rijeke bogate ribom s velikim brzacima i rijetkim ribičima, guste šume i prva stada sobova  na našem putu prate nas  do ulaska na područje sjevernog polarnog kruga. Tu se možete fotografirati uz znak ulaska u najsjeverniji dio europskog kontinenta! Smještaj u hotel u najpoznatijem finskom skijalištu Levi koje i u ljetnim mjesecima pruža brojne mogućnosti šetnje i uživanja u prirodnim ljepotama. Noćenje.                                                                                                
                                                                                                                                 
6. dan  LEVI - NORVEŠKA LAPONIJA – ALTAFJORD - OTOK MAGEROYA - NORDKAP
Doručak. Prekrasni pejzaži, stada sobova na putu, neponovljivi osjećaj velike divljine-to je područje Laponije! Kroz veliku visoravan Finnmarksvidda i naselje norveških Samija Kautokeino dolazimo do Altafjorda. Alta je mjesto s najstarijim slikarijama na stijeni na sjeveru Europe koje su pod zaštitom Unesca (uključena ulaznica za muzej i park sa stijenama), a nedavno dovršena Polarna katedrala svjetlosti je nova znamenitost grada. Preko nacionalnog parka i divlje visoravni Sennaland dolazimo do otoka Mageroya koji je povezan tunelom ispod mora s kopnom. Smještaj u hotel na otoku. U večernjim satima vožnja kroz otok obrastao mahovinom i s brojnim malim jezercima do stijene Nordkapa. (ulaznica za Nordkap centar uključena je u cijenu putovanja). U centru na stijeni nalazi se poštanski ured, kapelica, suvenirnica i panoramsko kino - no najveći je doživljaj naći se ispod simbola Nordkapa - zemaljske kugle (noći u to doba godine nema ili je jedva primjetna  mala razlika u količini dnevne svjetlosti). Čudesan je osjećaj kad između Vas i Sjevernog pola više nema čvrstog kopna - došli smo na najsjeverniju točku dalekog sjevera! Povratak u hotel. Noćenje.
 
7. dan  NORDKAP – PORSANGERFJORD – KARASJOK - JEZERO INARI - NACIONALNI PARK LUOSTO
Doručak. Odlazak s otoka Mageroya. Vožnja uz obalu Olderfjorda uz plaže dalekog sjevera - zaustaviti ćemo se na jednoj od plaža gdje možete izgraditi „kamene piramide želja“ te dalje uz obale  Porsangerfjorda, jednog od najvećih sjevernih norveških fjordova. Zaustavljanje u Karasjoku, sjedištu parlamenta Sami naroda, podignutom u obliku šatora. Karasjok je središte norveške Laponije. Ulazak u Finsku. Posjet jezeru Inari, jednom od najvećih finskih jezera (poznatom iz križaljki). Veliko finsko jezero sa stotinama otočića i stijena vrlo je slikovito i okruženo nomadskim područjem uzgajivača stada sobova. Nastavak vožnje kroz romantične sjeverne krajolike i smještaj u tipični laponski ski  hotel uslijed velikih prirodnih ljepota  nacionalnog parka Pyha - Luosto. Noćenje.
 
8. dan  LUOSTO - SELO DJEDA BOŽIĆNJAKA – ROVANIEMI – OULU - ZEMLJA TISUĆU JEZERA
Doručak. Posjet selu djeda Božićnjaka, koje se nalazi na crti sjevernog polarnog kruga. U poštanskom uredu možete poslati čestitke koje će doći na Božić, kupiti tipične suvenire, fotografirati se s Djedom Božićnjakom i njegovim pomoćnicima. Vožnju nastavljamo preko obližnjeg Rovaniemija, grada koji je gradio i slavni finski arhitekt Alvar Aalto. Vožnja prema obali Baltičkog mora i posjet gradu Oulu sa živopisnom tržnicom. Ulazimo u područje „zemlje tisuća jezera“. U stvarnosti Finska ima više od 188.000 većih jezera! Nezaboravni krajolici ogromnih jezera, gustih šuma, drvenih kućica uz obale jezera i riječnih tokova ostavljaju veliki utisak na posjetioce. Smještaj u hotel u Jyväskylli u središtu područja velikih finskih jezera. Noćenje.
 
9. dan  ZEMLJA TISUĆU JEZERA – HELSINKI - BROD
Doručak. Nastavak puta kroz područje jezera  prema jugu. Dolazak u Helsinki. Razgled glavnog  grada Finske: trg Senata s luteranskom katedralom - pravoslavna katedrala Uspenski – tržnica - šetalište Esplanade – Parlament - sala Finlandia – Opera - Olimpijski stadion - spomenik Sibeliusu - čudesna crkva u stijeni. Slobodno vrijeme za šetnju glavnom ulicom, kupovinu suvenira na zanimljivoj tržnici ili predmeta finskog dizajna i mode u glavnoj ulici. Ukrcaj na brod u Helsinkiju i smještaj u kabine. Uživajte u ležernoj plovidbi uz različite brodske sadržaje! Veliki putnički brodovi koji plove Baltikom između Švedske i Finske nude niz sadržaja: brojne restorane, tax free trgovine, kockarnice, glazbu za ples. No najveća su atrakcije tisuće otoka arhipelaga i njihove prirodne ljepote dok brod polako plovi među otocima. Noćenje u kabinama na brodu.
 
10. dan   BROD – STOCKHOLM – VADSTENA -  HELSINGBORG
Doručak na brodu. Iskrcaj s broda u Stockholmu. Put se nastavlja prema jugu do obale jezera Vättern. Jezero presjeca Götta kanal, jedinstveni građevinski poduhvat 19.stoljeća koji je povezao dvije švedske baltičke obale i omogućio promet vodenim putevima kroz unutrašnjost. Posjet mjestu Vadstena, vezanom za sveticu zaštitnicu Švedske sv. Birgit i rane švedske kraljeve. Šetnja promenadom uz obalu jezera do crkve s relikvijama sv. Birgit i renesansnog dvorca Gustava Vase.  Dolazimo preko područja Smalanda do regije Skane. Smještaj u hotel u Helsingborgu. Noćenje.
 
11. dan   HELSINGBORG – HELSINGOR – KOPENHAGEN
Doručak. Ukrcaj na brod u švedskoj luci Helsingborg i plovidba preko tjesnaca do danskog Helsingora, poznatog po dvorcu Kronborg Slot gdje je Shakespeare smjestio radnju Hamleta. Posjet Kopenhagenu, najvećem gradu Skandinavije i razgled grada autobusom: glavni trg s gradskom vijećnicom – Tivoli - dvorac Christiansborg gdje je i sjedište danskog Parlamenta - vrt Kraljevske knjižnice - dvorac Amalienborg - Mramorna crkva - Mala Sirena, simbol Kopenhagena. Nakon razgleda oproštaj od autobusne grupe i prijevoz do  hotela u Kopenhagenu. Smještaj u hotel i slobodno vrijeme za osobne programe. Noćenje.
 
12. dan  KOPENHAGEN - ZAGREB
Doručak. Odlazak iz hotela i prijevoz do zračne luke. Prijava na let za Zagreb. Polazak zrakoplova Croatia airlinesa na liniji OU 481 u 11:20 sati. Dolazak u Zračnu luku Zagreb u 13:40 sati.
 
 
CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI:  10.890 kn
Obavezna doplata za zrakoplovne pristojbe: 1.090 kn
 
Rok za prijavu: 30 dana prije puta          Minimalan broj putnika: 10
 
Doplata za polazak iz Zadra, Splita, Pule i Dubrovnika: : 410 kn + zrakoplovne pristojbe. Potvrda letova na upit !
 
Cijena aranžmana uključuje:
 • prijevoz zrakoplovom redovne linije Croatia airlinesa Zagreb - Kopenhagen - Zagreb
 • prijevoz visokoturističkim autobusom na turi prema programu putovanja
 • smještaj  u dvokrevetnim sobama na osnovi  ukupno 10 noćenja s  buffet doručkom u hotelima 3*/4*  zvjezdice:
2 noćenja u Danskoj ( Kopenhagen i okolica)
4 noćenja u Švedskoj (Jönkoping, Uppsala, Skelleftea i Helsingborg)
3 noćenja u Finskoj (Levi, Luosto i Jyväskylla)
1 noćenje u Norveškoj na otoku Mageroya u hotelu turističke kategorije
 • smještaj u dvokrevetnim unutarnjim kabinama na osnovi 1 noćenja  s buffet doručkom na putničkom brodu na liniji Helsinki - Stockholm
 • prijevoz dnevnim brodom  na liniji Helsingborg - Helsingor
 • pristojbu za prijelaz mosta Öresund
 • ulaznicu za Nordkap centar
 • ulaznicu za muzej u Alti
 • asistenciju u odlasku u zračnoj luci Zagreb
 • transfer od zračne luke u Kopenhagenu do hotela
 • transfer od hotela u Kopenhagenu do zračne luke
 • razgledavanja prema programu
 • stručnog pratitelja tijekom putovanja s višegodišnjim iskustvom na skandinavskim turama na autobusnom dijelu putovanja u Skandinaviji  od 2. do 11. dana programa
 • pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja
 
Cijena ne uključuje:
 • doplatu za jednokrevetnu sobu ( uključuje jednokrevetnu unutarnju kabinu na brodu): na fiksni upit!
 • doplatu za dvokrevetnu vanjsku kabinu na brodovima, po osobi - 390 kn
 • doplatu za večere u Skandinaviji (8 večera u 3 slijeda ili buffet večera u skandinavskim hotelima i jedna  bogata buffet večera na brodu od 2. do 10. dana programa, prijava isključivo i odmah prilikom rezervacije aranžmana), po osobi - 1.990 kn
 • ulaznice za muzeje i kulturno-povijesne spomenike koje nisu navedene kao uključene (prosječne cijene ulaznica za skandinavske muzeje su od 80 - 130 kn po osobi )
 • dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz itd.)
 • putno osiguranje
 
Trokrevetne sobe/kabine: Rezervacija dvokrevetne sobe s pomoćnim ležajem u hotelima u kombinaciji s trokrevetnom unutarnjom kabinom na brodu moguća je isključivo na fiksni upit.
 
VAŽNO! PODACI POTREBNI PRILIKOM  REZERVACIJE ARANŽMANA:
Molimo da prilikom rezervacije aranžmana obavezno date slijedeće podatke: ime i prezime, datum rođenja, državljanstvo i broj putovnice. Ovi su podaci potrebni za brodske liste putnika.
 
NAPOMENE: iznos zrakoplovnih pristojbi podložan je promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. Organizator putovanja zadržava pravo promjene cijena u slučaju tečajnih razlika većih od 1,5%. Redoslijed razgleda može biti promijenjen ovisno o prometnoj situaciji, državnim praznicima i radnom vremenu muzeja i znamenitosti. Vrijeme polaska zrakoplova navedeno je prema redu letenja zrakoplovne kompanije Croatia airlines i može biti podložno promjeni. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji.
 
DOPLATA ZA VEČERE U SKANDINAVIJI:
Preporučujemo doplatu za večere u Skandinaviji (doplata uključuje jednu vrlo bogatu buffet večeru na brodu i osam večera od 3 slijeda ili buffet večera u hotelima). Kod serviranih večera od 3 slijeda u hotelima ponuđen je 1 menu za cijelu grupu, to nije prehrana po izboru i želji. Doplata za večere  prilikom uplate aranžmana znatno je povoljnija  od a la carte prehrane na licu mjesta, a večera na brodu poseban je doživljaj svojim bogatstvom skandinavskih specijaliteta. Molimo da se odmah prilikom rezervacije aranžmana izjasnite i odlučite želite li uplatiti doplatu za večere ili ne, naknadne promjene nisu moguće. Na dalekom sjeveru hotelski restorani su često jedina mjesta gdje se može dobiti topli obrok. Posebne zahtjeve i želje u vezi prehrane nismo u mogućnosti primati jer je u pitanju grupni turistički menu, (osim napomene ako ste vegetarijanac i ne jedete meso, molimo napomenite odmah prilikom rezervacije programa ako uplaćujete doplatu za večere).
 
PRAKTIČNE NAPOMENE:
-valute na putovanju: Euro u Finskoj, u ostalim zemljama vrijede nacionalne valute tih zemalja: danska, švedska i norveška kruna. Preporučujemo ukoliko imate mogućnosti da nabavite valute prije početka putovanja u Hrvatskoj jer je tečaj često povoljniji nego na licu mjesta. Preostali nepotrošeni iznos u valuti jedne zemlje možete promjeniti na putu uz upute pratitelja  u valutu slijedeće zemlje na turi. Plaćanje kreditnim karticama rašireno je u Skandinaviji, dok plaćanje Eurima nije svugdje moguće ukoliko to nije valuta te zemlje.
-preporučujemo da na put uz veći kofer uzmete manju torbu za noćenje na brodu kako ne biste morali nositi svu Vašu prtljagu u brodsku kabinu. Naš autobus ide s grupom na sve brodove na turi i Vašu veću prtljagu možete ostaviti u prtljažniku autobusa, ukoliko to želite.
-ponesite na put odjeću i obuću za različite vremenske prilike, obavezno jaknu, vestu, čvršću sportsku obuću, topliju odjeću za daleki sjever, zaštitu od kiše ali naravno i ljetnu laganiju odjeću.
 
PREPORUKA PUTOVANJA:
Za većinu putnika ovo je „putovanje života“ s malim okusom ekspedicije. Ovo je putovanje za Vas ako volite prekrasne prirodne ljepote, osjećaj divljine dalekog sjevera, stada sobova na putu, ako Vas zanima neobična kultura Sami naroda - nomadskih stanovnika dalekog Sjevera. Daleki sjever Europe u ljetnim je mjesecima magični doživljaj! Putovanje avionom do Kopenhagena skratiti će kilometre putovanja kroz Njemačku ili Vam možda više odgovara zbog broja dana provedenih na putu. Prednost ove kombinacije je što Vas na turi po Skandinaviji vozi naš autobus s dva vozača, pa je dnevni broj sati i razgleda veći jer je i satnica dvojice vozača znatno veća, od npr. avionske ture na stranom skandinavskom autobusu s jednim vozačem koji ranije tijekom dana mora završiti vožnju. Na taj način dobiti ćete maksimalno vrijeme svaki dan puta. Vaše je mjesto u autobusu rezervirano i čeka na Vas kad se ukrcate u autobus u Danskoj i pridružite autobusnoj grupi. Putovanje nije pogodno za putnike koji ne podnose duže  vožnje autobusom (udaljenosti u Skandinaviji su velike) ili koji očekuju samo posjete većim gradovima. Putovanje na Nordkap jedna je od najdužih europskih tura uopće i vrlo jaki doživljaj prirodnih ljepota krajnjeg sjevera našeg kontinenta. Prije polaska na putovanje putnici će dobiti detaljne upute o svim praktičnim detaljima i pripremama pred put.
 
Danska je najmanja nordijska zemlja s 5.580.000 stanovnika i površinom od 43.000 kvadratnih kilometara. 406 otoka i poluotok Jylland čine danski teritorij. Glavni je grad Kopenhagen.Grenland i Farski otoci u Atlantskom oceanu danski su autonomni teritoriji.Danska je monarhija kojom vlada kraljica Margareta II.
 
Švedska  je država na sjeveru Europe, na obali Baltičkog mora.  Švedska je četvrta zemlja po veličini u Europi i zauzima jugoistočni dio Skandinavskoga poluotoka. Glavni grad je Stockholm. Zbog velike površine od 450.295 km² te populacije nešto veće od 9.540.065 milijuna stanovnika, Švedska ima malu gustoću naseljenosti od oko 20 stanovnika po km².
 
Finska  je nordijska država u sjeveroistočnoj Europi, s 5.416.000 stanovnika i površine od 338.144  kvadratnih kilometara. Najveći dio Finske je nizak, blago valovit, šumovit kraj s mnogo jezera. Ima 187.888 jezera (većih od 500 m²) te 179.584 otoka. Glavni je grad Helsinki. Finci pripadaju ugrofinskoj skupini naroda i govore finskim jezikom. Uz finski službeni jezik je i švedski.
 
Norveška je država Sjeverne Europe koja obuhvaća zapadni dio Skandinavskog poluotoka, kao i otok Jan Mayen te arktičko otočje Svalbard. Ovu zemlju površine 385.252 kvadratna kilometra nastanjuje oko 4.900.000 stanovnika. Norveška je jedna od najrjeđe naseljenih država Europe. Glavni grad Norveške je Oslo. Razvedena norveška obala uz Atlanski ocean i Barentsovo more dom je znamenitih fjordova.
 
 
Granične i vizne formalnosti:
Za sve programe za Skandinaviju hrvatskim državljanima nije potrebna viza. Preporučujemo na putovanje nositi putovnicu. U slučaju ukoliko želite na putovanje ići s osobnom iskaznicom umjesto putovnice, potrebno je prije polaska na put provjeriti da li je ulaz u Norvešku u trenutku putovanja moguć bez putovnice. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju
 
Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma. Po uplati predujma primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju.
Minimalan broj putnika za putovanje je 40. Ukoliko se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 5 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o otkazu putovanja.
Završno pismo šaljemo 2 dana prije prije početka putovanja.